piątek, 6 kwietnia 2018

Zielona zupa krem

Jak powszechnie wiadomo, należy spożywać warzywa ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych, ponieważ każda zawiera określone składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego!

Składniki:
  • cukinia średniej wielkości
  • brokuł
  • ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
  • por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • bulion ok 1,5 l
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny 2-3 łyżki
  • masło do podsmażenia
Do garnka wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła, cukinię pokrojoną w kostkę, mrożony szpinak i podlewamy bulionem (nie więcej niż do równa z warzywami - jeśli po zmiksowaniu będzie za gęsta, zawsze można dolać więcej bulionu). Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pora, dorzucamy do reszty, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw, blendujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz