Jak powszechnie wiadomo, należy spożywać warzywa ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych, ponieważ każda zawiera określone składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego!
Składniki:
- cukinia średniej wielkości
- brokuł
- ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
- por
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- bulion ok 1,5 l
- sól, pieprz
- jogurt naturalny 2-3 łyżki
- masło do podsmażenia
Do garnka wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła, cukinię pokrojoną w kostkę, mrożony szpinak i podlewamy bulionem (nie więcej niż do równa z warzywami - jeśli po zmiksowaniu będzie za gęsta, zawsze można dolać więcej bulionu). Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pora, dorzucamy do reszty, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw, blendujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz