sobota, 21 lipca 2018

Wegetariański makaron curry

Uwielbiam makarony! Nie tylko dlatego, że lubię je jeść, ale tez za to, że są z reguły tak proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie dają szeroką możliwość pofantazjowania :) Nie wyobrażam sobie też życia bez smaku curry, które dotychczas było u mnie zazwyczaj mięsnym osobnym daniem podawanym z dodatkami typu ryż. Postanowiłam połączyć jedno i drugie, i dlatego tym razem na piątkowy obiad, sięgając jedynie po to co znajdowało się w mojej lodówce, podałam wegetariański makaron curry. Jest to danie lekkie, na bazie jogurtu - czyli nie takie straszne dla naszej figury ;), a z pewnością zdrowe za sprawą warzyw, z których przecież grzech nie korzystać kiedy jest na nie sezon.

Składniki: (2 porcje)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • garść groszku*
  • ok. 200g makaronu
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra/pieprz cayenne, curry

Cebulę kroimy, podsmażamy, dorzucamy czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. W tym czasie cukinię kroimy w kostkę i po kilku minutach dodajemy do reszty. Cukinia puści soki i wszystko będzie się dusić. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej i ostrej papryki lub pieprzem cayenne oraz sporą ilością curry. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy groszek, jogurt i natkę pietruszki. Mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe :)

*Jeśli używamy groszku świeżego lub mrożonego należy dodać go zaraz po cukinii aby mógł się ugotować, a jeśli konserwowego to wystarczy go dorzucić na samym końcu





1 komentarz: