wtorek, 31 lipca 2018

Kawa mrożona z sorbetem truskawkowym i kawowym kremem

Jeśli masz ochotę jednocześnie na kawę i na deser, na trochę słodyczy i trochę na kwaśny smak owoców, na delikatność kremu i ziarnistość sorbetu to ta kawa będzie w sam raz :)


 Składniki: (2 porcje)
sorbet:

  • ok 250g mrożonych truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki)
krem:
  • 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)
  • 1/2 kubeczka śmietany kremówki (ok. 100g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 3 łyżki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
kawa:
  • ok 400 ml mocnego naparu kawy
  • mleko - wg upodobań
  • cukier - wg upodobań

Sorbet
Wodę z sokiem i cukrem podgrzewamy do całkowitego rozpuszcenia się cukru. Truskawki wyciągamy z zamrażalnika na kilka minut przed miksowaniem żeby lekko się rozmroziły. Miksujemy truskawki, dodajemy przestudzony syrop cukrowy, ponownie miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do czasu osiągnięcia konsystencji sorbetu, 1-2 razy mieszając w trakcie mrozenia.
Krem
Kawę zaparzyć w łyżce wody, przestudzić. Serek mascarpone miksujemy z naparem kawy i cukrem. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy na średnich obrotach do czasu uzyskania konsystencji kremu. Chłodzimy w lodówce
Podanie
Zaparzamy kawę, słodzimy według upodobań, studzimy, dolewamy odpowiednią ilośc zimnego mleka, chłodzimy w lodówce. W szklance umieszczamy porcję sorbetu, wlewamy ostrożnie kawę i nakładamy krem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz