Składniki: (2 porcje)
sorbet:
- ok 250g mrożonych truskawek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka wody
- 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki)
krem:
- 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)
- 1/2 kubeczka śmietany kremówki (ok. 100g)
- 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 3 łyżki)
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
kawa:
- ok 400 ml mocnego naparu kawy
- mleko - wg upodobań
- cukier - wg upodobań
Wodę z sokiem i cukrem podgrzewamy do całkowitego rozpuszcenia się cukru. Truskawki wyciągamy z zamrażalnika na kilka minut przed miksowaniem żeby lekko się rozmroziły. Miksujemy truskawki, dodajemy przestudzony syrop cukrowy, ponownie miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do czasu osiągnięcia konsystencji sorbetu, 1-2 razy mieszając w trakcie mrozenia.
Krem
Kawę zaparzyć w łyżce wody, przestudzić. Serek mascarpone miksujemy z naparem kawy i cukrem. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy na średnich obrotach do czasu uzyskania konsystencji kremu. Chłodzimy w lodówce
Podanie
Zaparzamy kawę, słodzimy według upodobań, studzimy, dolewamy odpowiednią ilośc zimnego mleka, chłodzimy w lodówce. W szklance umieszczamy porcję sorbetu, wlewamy ostrożnie kawę i nakładamy krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz