piątek, 6 lipca 2018

Indyjska mrożona herbata Thandi chai

Indyjska mrożona herbata świetnie wypadnie na letniej imprezie zamiast soku z kartonika czy gazowanych kolorowych napojów. Takie przyprawy jak cynamon czy goździki mogą kojarzyć się raczej z rozgrzewającymi trunkami, a jednak tu pasują idealnie - orzeźwienie gwarantowane! Jedynym zastrzeżeniem jak dla mnie jest ilość cukru - napój wychodzi bardzo słodki - można więc dodać go odpowiednio mniej. Przepis pochodzi z książki Vicky Smirli "Podróżnik w kuchni".

Składniki: (ok 1 litr)
  • laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3 płaskie łyżeczki herbaty Earl Grey
  • 150g cukru (wg mnie może być o wiele mniej)
  • 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn)
  • po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka

Cynamon i goździki zagotowujemy w 3 szklankach wody. Dodajemy herbatę, odstawiamy do zaparzenia. Następnie, kiedy napar ściemnieje, przelewamy do dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy sok, dolewamy do przestudzonego napoju. Wrzucamy plasterki owoców i ogórka. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.



3 komentarze:

  1. Wygląda doskonale i pewnie smakuje lepiej niż soki pełne witamin typu E coś tam. Szklanka bajeczna ,można z niej wypić wszystko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda nie jest to napój dietetyczny bo zawiera dużo cukru (którego ilość sporo bym tutaj mniejszyła), ale faktycznie nie znajdziemy w nim żadnych wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników czy konserwantów.

      Usuń
    2. może zamiast cukru Erytrytol

      Usuń