Indyjska mrożona herbata świetnie wypadnie na letniej imprezie zamiast soku z kartonika czy gazowanych kolorowych napojów. Takie przyprawy jak cynamon czy goździki mogą kojarzyć się raczej z rozgrzewającymi trunkami, a jednak tu pasują idealnie - orzeźwienie gwarantowane! Jedynym zastrzeżeniem jak dla mnie jest ilość cukru - napój wychodzi bardzo słodki - można więc dodać go odpowiednio mniej. Przepis pochodzi z książki Vicky Smirli "Podróżnik w kuchni".
Składniki: (ok 1 litr)
- laska cynamonu
- 4-5 goździków
- 3 płaskie łyżeczki herbaty Earl Grey
- 150g cukru (wg mnie może być o wiele mniej)
- 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn)
- po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka
Wygląda doskonale i pewnie smakuje lepiej niż soki pełne witamin typu E coś tam. Szklanka bajeczna ,można z niej wypić wszystko!
OdpowiedzUsuńCo prawda nie jest to napój dietetyczny bo zawiera dużo cukru (którego ilość sporo bym tutaj mniejszyła), ale faktycznie nie znajdziemy w nim żadnych wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników czy konserwantów.
Usuńmoże zamiast cukru Erytrytol
Usuń