poniedziałek, 9 października 2017

Kolorowy makaron z bakłażanem i kurczakiem

Makarony to dania niezwykle proste w przygotowaniu, i choć istnieje tyle ich kombinacji, że nigdy nie stają się nudne, nie zawsze mamy na nie pomysł. Ja sięgnęłam ostatnio po bakłażana i inne sezonowe warzywa i tak powstał ten przepis. Bakłażan może nie jest kopalnią witamin, ale za to dostarcza minerałów takich jak potas, magnez, wapń. Jest "prosty w obsłudze", ale wymaga wcześniejszego przygotowania aby nie był gorzki. W tym celu, kroimy go wcześniej, solimy i odstawiamy żeby wypuścił soki, a następnie odsączamy. 

Składniki (2 porcje):
  • bakłażan
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • filet z kurczaka
  • cebula
  • czosnek
  • 2-3 pomidory
  • ok 300-400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • kukurydza
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (papryka słodka, ostra)
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił soki. Pokroić cebulę, podsmażyć. Kiedy zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojonego i doprawionego kurczaka wrzucić na patelnię, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Odlać sok z bakłażana i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku. Bakłażana podsmażyć do miękkości razem z papryką, po czym wrzucić ponownie kurczaka, dodać pokrojone drobno pomidory i wszystko razem dusić ok 10-15 min. Dodajemy natkę pietruszki i gotowe. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglada ! Juz wiem co bedzie jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń