niedziela, 22 października 2017

Zupa krem dyniowo-pomidorowa

Co zrobić z dyni? Obowiązkowo zupę krem! Najlepiej jednak skomponować ją z wyrazistym smakiem innych warzyw np. papryki czy pomidorów. Ostatnio u mnie zagościła własnie ta druga wersja, w końcu trzeba jakoś zakończyć sezon pomidorowy. Lista składników jest krótka, a zupa obłędnie dobra!

Składniki: (4 porcje)
-ok.2 kg obranej dyni
-1,5 kg pomidorów
-2 ząbki czosnku
-duża cebula lub dwie średnie
-ok. 0,5 l bulionu
-sól, pieprz, oregano, tymianek, pieprz cayenne, papryka ostra, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej

Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę. Układamy na blaszce w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy do miękkości. Kroimy cebulę i podsmażamy w dużym garnku. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i chwilę przesmażamy. Wrzucamy dynię oraz obrane ze skórki i pokrojone wcześniej pomidory, zalewamy bulionem, doprawiamy. Gotujemy ok 15 min (do momentu gdy pomidory będą rozgotowane). Blendujemy. Posypujemy pokruszonym serem feta, grzankami, prażonymi pestkami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz