czwartek, 2 listopada 2017

Zupa krem dyniowo-serowa

Tym razem inne oblicze zupy dyniowej - łagodna a jednocześnie wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Idealnie pasują do niej grzanki. U mnie tym razem na odmianę pszenne paluchy z odrobiną kminku. 

Składniki:
  • ok. 1,40 kg obranej dyni 
  • ok 0,5 l bulionu + warzywa z bulionu (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć razem z czosnkiem, dorzucić upieczona dynię, warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por), podlać bulionem, zblendować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, chwilkę zagotować. Do gorącej zupy dodać starty ser żółty i zamieszać aż się rozpuści. Podawać posypaną odrobiną sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz