wtorek, 5 grudnia 2017

Dyniowe curry z grochem i kurczakiem

Curry w tej wersji to bardzo pożywne, sycące danie, jak i smaczny sposób na wykorzystanie dyni.

Składniki: (3 porcje)

  • ok 1 kg obranej dyni
  • duży pojedynczy filet z kurczaka
  • szklanka grochu
  • 1/2 kalafiora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • jedna mała papryczka chili peperoncini (suszona)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ewentualnie pieprz cayenne 

Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż zmięknie razem z papryczką peperoncini. Groch zalewamy wrzątkiem i moczymy ok 20 min, następnie gotujemy do miękkości ok 30 min. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy obficie curry, a także doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ewentualnie pieprzem cayenne. Kroimy i podsmażamy cebulę, dodajemy zmiażdżony czosnek, a następnie obsmażamy kurczaka. W osobnym garnku gotujemy podzielonego na małe różyczki kalafiora. Gdy groch będzie już prawie gotowy, dorzucamy do niego dynię (wraz z pokrojoną drobniutko papryczką) i kurczaka. Kalafiora doprawiamy curry i przesmażamy chwileczkę na patelni po kurczaku. Dodajemy do reszty składników, całość gotujemy ok. 10 min, podlewając niewielką ilością wody i uważając by się nie przypaliło. Podajemy z ryżem lub ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz