Składniki: (3 porcje)
- ok 1 kg obranej dyni
- duży pojedynczy filet z kurczaka
- szklanka grochu
- 1/2 kalafiora
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- curry
- jedna mała papryczka chili peperoncini (suszona)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ewentualnie pieprz cayenne
Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż zmięknie razem z papryczką peperoncini. Groch zalewamy wrzątkiem i moczymy ok 20 min, następnie gotujemy do miękkości ok 30 min. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy obficie curry, a także doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ewentualnie pieprzem cayenne. Kroimy i podsmażamy cebulę, dodajemy zmiażdżony czosnek, a następnie obsmażamy kurczaka. W osobnym garnku gotujemy podzielonego na małe różyczki kalafiora. Gdy groch będzie już prawie gotowy, dorzucamy do niego dynię (wraz z pokrojoną drobniutko papryczką) i kurczaka. Kalafiora doprawiamy curry i przesmażamy chwileczkę na patelni po kurczaku. Dodajemy do reszty składników, całość gotujemy ok. 10 min, podlewając niewielką ilością wody i uważając by się nie przypaliło. Podajemy z ryżem lub ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz