Gulasz z soczewicy i warzyw czyli... zdrowie na talerzu! I nie jest to wcale wyszukane danie, wprost przeciwnie. Nie ma tu żadnych egzotycznie brzmiących składników, ale mnóstwo dobroci, z których możemy na co dzień korzystać. Jest łatwe w wykonaniu, warto jedynie wcześniej ugotować soczewicę, a przygotowanie potrawy nie zajmie nam wiele czasu. Gulasz ten podajemy w głębokim talerzu lub kamionkowej miseczce jako samodzielne aromatyczne i rozgrzewające danie lub serwujemy w zestawie z kaszą (najlepiej gryczaną) i surówką. Bon appétit!
Składniki: (2 porcje)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka soczewicy czerwonej
- kilka pieczarek
- puszka pomidorów
- mieszanka mrożonych warzyw (cukinia, marchewka, groszek cukrowy, papryka, kukurydza) 1 opakowanie*
- sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, zioła prowansalskie, kumin (kmin rzymski)
- masło do podsmażenia
*można oczywiście jak najbardziej użyć świeżych ulubionych warzyw
Soczewicę zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut i gotujemy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy warzywa. Pomidory kroimy i wraz z zalewą dokładamy do reszty, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, odrobiną kuminu. Pod koniec wrzucamy soczewicę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz